Thursday, November 25, 2010

Sengoku Basara 2 Heroes – szájbarágás

Mivel, hogy hamarosan indul a második anime sorozat úgy gondoltam, hogy érdemes lenne írni erről az agyatlan hack and slash játékról is. Meg hát azért is érdemes megemlíteni, mert mérhetetlenül sok időt beleöltünk. Tudni kell róla, hogy ez egy Dynasty Warriors klón. De sokkal jobb annál, valamiért nem tűnik olyan monotonnak és unalmasnak mint amiről koppintották. A Dynasty-val ellentétben itt nem Kínáról lesz szó hanem Japánról, konkrétan a Sengoku korszakról. Ekkor volt felosztva az egész ország tartományokra. Minden tartomány seregét egy hadúr vezette és nem volt más dolguk mint egymás területeit megszerezni. Ezek a hadurak nagyon fontos történelmi személyek, de mára már a játékiparban is szinte ikonná válltak. Ők a főszereplői a Sengoku Basara címü PS2 game-nek is.

A Basara első és második részében szinte semmi érdekeset nem találtam mert nem szerepelt benne multiplayer mód. Egyedül pedig elég unalmas nyomni az ilyeneket. Még szerencse, hogy elkészítették a 2-nek egy bővített változatát ami a Heroes címre hallgat. Csak Japánban adták ki ezt a verziót PS2-re és Wii-re. A Basara nyugati verziója jó nagy fail lett szerintem. Devil Kings néven jelentették meg, átírták a szereplők nevét és a sztorit is, ráadásul totál idegesítő szinkront raktak alá. Uesugi Kenshin-nek pl. az lett a neve, hogy Frost.

A lényeg minden részben az, hogy menjél végig egy csatamezőn és öld le az adott hadurat. Közben nem muszáj végezni a többszáz szerencsétlen katonával, de ha mindent be akarsz gyűjteni akkor úgy is elpusztítasz mindenkit. Az ellenfelekért tapaszattalati pontot és aranyat kapsz. A karaktereid tehát fejlődnek, a legnagyobb szint: 99. Az aranyon pedig felszereléseket, fegyvereket vásárolhatunk. Tehát rengeteg unlockolható cucc vár ránk. Az első és a második részben lehetett menni minden karakter sztori módján illetve választhattunk Free Battle-t is ha csak egy harcmezőt akartunk végigverni. A Heroes ezekhez képest több lehetőség nyújt.

30 játszható karakter, az összes régi szerepel a listán. De újakat is pakoltak bele, olyanokat is kipróbálhatunk akik eddig csak gépi ellenfelek voltak.

  • Heroes Story: három karakter történetét vihetjük végig. (1 Játékos)
  • Basara Story: további öt népszerű karakter sztori módja. Ez mondjuk kicsit lehangoló, mert a sima Basara 2-ben mindenkinek volt sztorija. (1 játékos)
  • Konquest: foglald el egész Japánt. Ez az igazi multiplayer mód. Általában ezt szoktuk nyomatni. Csak kár, hogy mindig ugyanazok a pályák jönnek. (1 vagy 2 játékos)
  • Free Battle: kiválasztasz egy tetszőleges pályát és végiggyúrod. Kár, hogy ezt nem lehet ketten. (1 játékos)
  • Versus: itt vagy egymást ölitek le a haveroddal vagy pedig minijátékokban mérkőztök meg. 7 féle minigame közül lehet választani. Ki tud nagyobb kombót csinálni, ki szed össze több pontot daruma bábuk leütésével stb. (1 vagy 2 játékos)
  • Tournament: egy arénában 100 darab küldetést kell végigcsinálni. 10 menetenként engedi a gép a “mentés és kilépés” opciót. Ha egy karakterrel megcsinálod mind a 100-at akkor mindig megkapod a legerősebb fegyvert. (1 vagy 2 játékos)

Amúgy rengeteg megszerezhető extrát pakoltak a játékba. Mindenkinek nyolc fegyver, három fajta kinézet, három kiegészítő (páncél, szarv, palást stb), rengeteg skill (special move) és vagy több száz tárgy amiből egyszerre 5 lehet nálunk. Ezekből sok féle lesz, mindegyik valamilyen bónuszt ad. A karaktereknek három fontos tulajdonsága van: életerő, sebzés, védelem. Ezek szintlépéskor nőnek vagy akkor ha jó cuccokat teszük fel rájuk.

A játékmenet és az irányítás rém egyszerű. Mindenki képes egy alap kombóra (négyzet), ugrásra (X), védekezésre (R1). Ezek mellett 2 skill-t is használhatunk, ezek ilyen különleges mozdulatok (háromszög). De láthatunk az életerő mutatónk alatt egy kék csíkot, ha ez feltölt akkor elnyomhatjuk a szuper mozdulatunkat (kör) is. Sőt ez még nem minden, 50 leölt ellenfél után kapunk vissza egy kis életerőt. Minden századik után pedig feltöltődik a Sengoku Drive. Ezt az L2-vel aktiválhatjuk, ilyenkor sérthetetlen lesz a karakter egy rövid ideig és még fel is gyorsul. Azt is meg kell említeni, hogy minden szereplőnek lesz elementális alapú fegyvere (tűz, jég, sötétség, szél, elekromosság, fény). A jég beállítottságú karakter értelem szerűen jobban sérül a tüzes támadásoktól.

A kombórendszerről is essen pár szó. Ha harcolunk, csapkodunk oldalt mindig megjelenik egy ütés számláló. Ha úgy tudunk hadakozni, hogy nem szakad meg a kombó akkor akár több ezres hit-et is csinálhatunk. 500 hit-enként atomatikusan aktiválódik a Sengoku Drive. Így könnyebben tudjuk folytatni a kombót megszakítás nélkül. Hogy miért jó ez? Minél nagyobb a hit annál jobban hatványozódik az arany mennyisége amit kapunk. A kombó rekordokat külön jegyzi magának a gép, illetve azt is, hogy melyik karakter hány ellenfelet ölt le.

Eddig csak pozitív dolgokat említettem, de több negatívumot is fel tudok hozni: pl nem mozog a szereplők szája amikor beszélnek. Az újabb karakterekkel nem sokat foglalkoztak, mert csak 2 speciális mozdulatok van. A monotonítás is egy hibája a játéknak, egy idú után nagyon el tud laposodni. De mégsem húznám le a Basara-t úgy mint a Dynasty Warriors-t. A nagy mennyiségű választható karakter és az extrák miatt sokszor újrajátszható. Ez az egyetlen hack and slash ami hosszabb időre le tudott kötni. Azoknak tudom ajánlani első sorban akik egy kis multiplayer vagdalkozásra vágynak. Ja és az anime kedvelők előnyben.

Végezetül pedig itt egy kép a színes társaságról:

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home